۴-Sadock
5-Andressen
6-Trio
از لحاظ سببشناسی و تبیین ریشههای علی تحقیقات و پژوهشها، به مواردی هم چون اختلافات خانوادگی و زناشویی، درگیری با بستگان ، اختلالات روانشناختی(محمدخانی، ۱۳۸۳)،
جنس، سن، افسردگی، اختلال سلوک، سوء مصرف مواد و دارو، عزت نفس پایین، ناامیدی یا درماندگی، تنهایی و احساس گناه اشاره کردهاند(کدیور و زاهدی، ۱۳۸۶).
با توجه به یافتههای پژوهشی نوری، سلیمی، اسماعیلی (۱۳۹۰) ، ویژگیهای شخصیتی(درونگرایی، روانآزردهگرایی و روانگسسته گرایی)، افسردگی، داشتن افکار خودکشی و پایین بودن سطح سلامت عمومی عوامل مهمی جهت شناسایی افراد در معرض خطر خودکشی و خودزنی می باشند. ارتباط بین انزوای اجتماعی و فکر خودکشی، اقدام به خودکشی نیز در نمونههای متنوع زیادی در سنین و ملیتهای متعدد و افراد دارای مشکلات سخت کلینیکی یافت شده است(گوین۱ و آپتر۲ ،۲۰۱۲).
مطالعات مختلفی نشان داده است که اختلالهای اضطرابی با افزایش خطر رفتار خودکشی رابطه داشته(الگولاندر۳، لاوری۴ ۲۰۰۰ ) و بین درونگرایی اجتماعی، طبیعت تحریکپذیر و خطر خودکشی ارتباط وجود دارد(اورتیگو۵، وستن۶ ،بردلی۷، ۲۰۰۹) که گمان میرود ناشی از ویژگیهای شخصیتی خاصی باشد؛ چراکه شخصیت که به سازمان پیچیدهای از تمایلات و ویژگیها اشاره دارد، با برآیندهای مهم زندگی از جمله تندرستی و بیماریها میتواند مرتبط باشد(مسعودنیا، ۱۳۹۰).
____________________________________
۱-Gvion
2-Apter
3-Allgulander
4-Lavori
5-Ortigo
6-Westen
7-Bradly
ویژگیهای شخصیتی ممکن است به عنوان همبستهها، پیشگوییکنندهها و نشانههای سلامت در زمینه شماری از نشانههای ظاهری و فنوتیپی روانپزشکی، شامل خودکشیگرایی مداخله کند(برزو۱، هیبرت۲ و تیارو۳ ۲۰۰۸). در مقایسه با «یک شخصیت بهنجار»، ویژگیهای شخصیتی مرتبط با خودکشی، روانرنجورخویی(بخصوص در حالت افسردگی و نگرانی) دارای ارتباط مثبت و برونگرایی(به ویژه در جنبههای جرات و هیجان مثبت) دارای ارتباطی منفی است(اورتیگو۴ و همکاران، ۲۰۰۹).
پژوهشهای زیادی به ریشهیابی این موضوع پرداختهاند و حوزه مطالعاتی خود را بر زمینه ویژگیهای شخصیتی و بررسی اختلالات متمرکز کردهاند. مطالعات در مورد عوامل شخصیتی مرتبط با خودکشیگرایی، تغییرپذیری قابل توجهی را در بین اقدامکنندگان به خودکشی نشان میدهد (اورتیگو، ۲۰۰۹). مرور کلی پامپیلی۵،رابرت۶،گیرارد۷ (۲۰۰۴)، نشان میدهد که بعضی اختلالات شخصیت یک ارتباط قوی با خودکشی دارند و علایم روانشناختی میتواند تحت تاثیر اختلالات شخصیت قرار گیرد که شامل جسمانیسازی، افسردگی و اضطراب میشود. افراد دارای این اختلالات، در اضطراب و افسردگی نمرات بالایی کسب میکنند(کیامرثی،آریان پور، نگراوی ۱۳۹۰).
در بررسیهای بعدی مشخص شد که بین الگوهای ناسازگار شخصیتی، اختلالات شخصیتی مرزی، ضداجتماعی، خودشیفته، منفعل و آزارگر، اضطرابی و افسرده در میان افراد اقدام کرده، بیش از گروه اقدامنکرده مشاهده میشود. در ضمن اقدامکردگان، تجارب منفی بیشتری را در زندگی تجربه کرده بودند(اکبریزردخانه،جعفری، دولتشاهی ۱۳۸۸). هم چنین در مطالعات کالبدشکافی روانشناختی، افراد زیادی با اختلالات شخصیت در بین قربانیان خودکشی و اقدامکنندگان به خودکشی یافت شدهاند (پامپیلی و همکاران، ۲۰۰۴).
___________________________