۲-۱۱-۱-شفافیت در بازارها
از مهمترین بازارهای فعال در یک اقتصاد میتوان به بازار پول، بازار سرمایه، بازار ارز، بازار کالا اشاره کرد. این بازارها در صورت عملکرد درست، اثر مثبت و قابل ملاحظهای بر روی متغیرهای کلان اقتصادی دارند. از این رو، توسعه این بازارها، نقش بسزایی در فرایند رشد اقتصادی هر کشوری ایفا میکند. در ادامه به بررسی این بازارها و لزوم شفافیت در آن ها میپردازیم.
۲-۱۱-۱-۱- بازار پول
بازار پول در هر کشوری توسط بانک مرکزی آن کشور اداره و سیاستگذاری میشود در واقع بانک مرکزی کشورها مسئول عملکرد بازار پول در آن ها هستند. بانکهای مرکزی امروزه مسئولیتهای سنگینی چون تثبیت قیمتها و ثبات نظام مالی کشورها را بهعهده دارند و این دو رکن اساسی حاکمیت امروز است. از طرف دیگر، استقلال بیشتر بانک مرکزی پاسخگویی بانک را در مقابل دولت و مردم بالا میبرد و برای پاسخگویی بهتر، بانک چارهای ندارد جز آنکه شفاف عمل کند.
صندوق بینالمللی پول شفافیت در بانک مرکزی را چنین تعریف میکند «ایجاد محیطی که در آن اهداف و سیاستها و مبانی قانونی آن ها، چارچوب اقتصادی و نهادی، چگونگی تصمیمگیریها و عقلانیت حاکم بر آن، دادهها و اطلاعات مربوط به سیاستهای پولی و پاسخگوییها به موقع و برای عموم مردم قابل فهم و قابل دسترسی باشد.» این صندوق پول اقدامات زیر را برای افزایش شفافیت در بازار پول مفید میداند:
وجود قوانین، اهداف و مسئولیتهای شفاف: اهداف بانک مرکزی باید در مورد سیاستهای پولی به صورت واضح و شفاف بیان شود. موسسات مالی دولتی نیز باید اهداف و چارچوبهای فعالیت خود را با توجه به مقررات، به صورت واضح بیان نمایند.
دسترسی به اصول تصمیمگیری تصمیمات پولی: بانک مرکزی باید چارچوبها، ابزارها و اهداف خود را برای عموم منتشر نماید. اصول و راهنماییهای بانک مرکزی به موسسات باید برای عمومی منتشر شود.
دسترسی عمومی به اطلاعات سیاستها: ترازنامه بانک مرکزی و اقلام مهم اقتصادی باید به عموم منتشر شود. موسسات مالی دولتی باید به صورت دوره ای نتایج فعالیتهای خود را گزارش دهند.
جوابگویی و اطمینان از جامع بودن تصمیمات: بانک مرکزی باید گزارشی از جامع بودن فعالیتهای خود و موسسات مالی دولتی به عموم ارائه نماید.
بانک مرکزی برای آنکه بتواند سیاستهای خود با کارآیی بیشتر انجام دهد باید بر مبنای سه محور استقلال، شفافیت و پاسخگویی حرکت کند. فهم و درک بهتر و بیشتر از این سه محور کمک میکند تا رابطه دولت و بانک بهتر ساماندهی شود. این صندوق برای اداره بانکهای مرکزی بر محور استقلال، شفافیت و پاسخگویی، ۶ اصل اساسی را بهعنوان چارچوبی برای چگونگی فعالیت این بانک، پیشنهاد کرده است. این اصول بدون توجه به درجه توسعهیافتگی کشورها، عبارتند از:
قراردادن ثبات قیمتها به عنوان هدف اصلی سیاستهای پولی.
ممانعت از قرضدهی بانک مرکزی به دولت.
اطمینان از اینکه بانک مرکزی استقلال کاملی در تدوین سیاستها و ابزارهای پولی برای دستیابی به اهداف تعیین شده توسط دولت و مجلس را دارد.
اطمینان از اینکه دولتها در تدوین و فرموله کردن سیاستهای پولی مداخله نمیکنند.
اطمینان از اینکه «پاسخگویی» بانک مرکزی با سطح «استقلال» آن مطابقت داشته باشد.
اطمینان از اینکه «شفافیت» با سطح «پاسخگویی» و عمق بازار مالی کشور مطابقت داشته باشد.
بانک مرکزی برای نیل به اهداف اقتصادی خود، که طبق قانون به او محول شده، باید بتواند بهطور مستقل تصمیمات پولی مد نظر خود را اتخاذ و اجرا کند. این بانک در انجام وظایف خود، نه تنها به استقلال، بلکه به یک استراتژی پولی نیاز دارد؛ تا بتواند در قالب آن، از ابزارهای پولی خویش جهت کنترل بهتر و مناسبتر تورم استفاده کند.
۲-۱۱-۱-۲-بازار ارز
بازار ارز یکی از بازارهای مهم اقتصاد هر کشوری به حساب میآید و تغییرات نرخ ارز به شکلی ارزش پول ملی هر کشوری را تعیین میکند و نرخ برابری پول ملی و با ارزهای مختلف، ملاک تشخیص در بازارهای مالی است. همچنین اگر این معاملات شفاف، واقعی و نرخ برابری آن درست باشد نشانه کارایی اقتصادی آن کشور است.