بازده شامل در آمد جاری (مثل سود سالانه) و افزایش یا کاهش ارزش دارایی (منفعت یا ضرر سرمایه) است. میزان درآمد یا افزایش دارایی را با درصد بیان میکنند. معمولاً نرخ بازده، نشان دهنده کل درآمد سالانه و منفعت سرمایه است و برحسب درصدی از مبلغ سرمایهگذاری بیان میشود. (قالیباف اصل، ۱۳۷۳، ص ۵۲)
برای بدست آوردن بازده در این پژوهش از فرمول زیر استفاده شده است:
= بازده صندوق i
که در آن منظور از بازدهی صندوق در انتهای سال و منظور از بازدهی صندوق در ابتدای سال میباشد.
۱-۱۱-۴- شاخص کل
یعنی مجموع شاخص بازده نقدی وشاخص قیمت که به آن تدپیکس گویند.
نشان دهنده تغییرات قیمتی و بازده نقدی سهام در بورس و اوراق بهادار میباشد؛ به عبارتی نشان دهنده تغییرات بازدهیکل سرمایهگذاری در بورس و اوراق بهادار میباشد و به وسیله آن میتوان فرصت سرمایهگذاری در بورس و اوراق بهادار را با دیگر بازارها مقایسه کرد. (پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران)
شاخص قیمت و بازده نقدی را میتوان یکی از دقیقترین شاخصهای محاسبه در بورس تهران به حساب آورد، زیرا هر دو مؤلفه تقسیم سود در شرکتها و بازده سهام بر اثر افزایش قیمت سهام شرکتها در آن مدنظر قرارگرفته است.
برای بدست آوردن بازده بازار در این پژوهش از فرمول زیر استفاده شده است:
= بازده بازار
شاخص کل درابتدای سال – شاخص کل در انتهای سال
شاخص کل درابتدای سال
با بهره گرفتن از فرمول بالا به ازای هرسال یک بازده بدست میآید، سپس از بازدههای بدست آمده میانگین گرفته و بعنوان بازده بازار قرارمیدهیم.
۱-۱۱-۵- نسبت فعالیت معاملاتی
نسبت فعالیت معاملاتی صندوق حاصل تقسیم حجم معاملات صندوق بر سرمایه صندوق میباشد. از آنجا که صندوقهای سرمایهگذاری دارای میزان سرمایه متفاوت میباشند، از این نسبت برای ایجاد قابلیت مقایسه و بررسی حجم معاملات صندوقها با اندازههای مختلف (بزرگ و کوچک) استفاده شده است. (اسمیت، ۱۹۹۸)، (روشنگرزاده و رضایی، ۱۳۸۹)
برای بدست آوردن نسبت فعالیت معاملاتی در این پژوهش از فرمول زیر استفاده شده است:
حجم معاملات سالانه
= نسبت فعالیت معاملاتی صندوق
میانگین خالص ارزش داراییهای صندوق